Кръводаряване

Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено количество от собствената кръв с цел подпомагане и спасяване на човешко здраве и живот. Това е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност на всеки здрав гражданин.

Защо е необходимо да дарявам кръв?

Националният център по трансфузионна хематология  средно дневно осигурява за лечебните заведения на територията на столицата между 55 и 65 литра еритроцитен концентрат, 15 – 20 литра прясно замразена плазма, около 50 единици  тромбоцитен концентрат. Нито една тежка  операция не се извършва без кръвопреливане била тя коремна, ставна или сърдечна .

За започването на една сърдечна операция са необходими около 2 литра изогрупова кръв.Само в София дневно се извършват между 15 и 17 сърдечни операци. За лечението на един пациент с изгаряне в Пирогов  се осигуряват не по-малко от 20 литра прясно замразена плазма.

В България на 1000 души население дарители са 22.Стремежът е те да станат 24 на 1000 души население.За да бъдат покрити нуждите от кръв, кръвни продукти и лекарства получени от плазма, са необходими 50 кръводарители на 1000 души население.

Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да дари кръв. Това става еднократно, като количеството е ограничено до 450 мл.

Как да се подготвим за кръводаряването?

2-3 дни преди акта на кръводаряване се хранете редовно и разнообразно (това ще заздрави силите на организма ви и ще повиши качеството на кръвта). Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно! Бъдете сигурни, че сте здрави и отпочинали! След кръводаряването се постарайте да приемате повече калорични течности и храни!

За колко време се възстановява кръвта?

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – 3-4 седмици.

Кръводаряването не вреди!

Кръводаряването е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Важно е да се спомене, че всички консумативи, използвани по време на кръвовземането, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба.

Всички кръводарители получават 2 дни платен отпуск, резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група, подкрепителна закуска и подарък

На територията на УБ“Лозенец“ Промоция на кръводаряването ще се проведе на 12.12.2010г.(неделя) в КТ“Подкрепа“, а акцията по кръводаряване на 13.12.2010г.(понеделник).

Тук можете да попълните анкета на тема „Мотивация за кръводаряване“.

Leave a Comment